Japońskie słodycze to nie tylko Pocky i Hello Panda

Pocky to słodycze, o których na pewno słyszał każdy fan mangi i anime, a na konwentach nie brak otaku zajadających się słynnymi paluszkami w czekoladzie. Zajadają się nimi także bohaterowie mang, takich jak Dengeki Daisy czy Puella Magi Madoka Magica. Nie mniejszą popularnością cieszą się również ciasteczka Hello Panda… Nie są to jednak jedyne pyszności, jakie można kupić w japońskich sklepach.

Kit Kat

5485546382_0e8f5a4483_b

(źródło: flickr, Marco Ooi)

Te batoniki znają chyba wszyscy. W polskich sklepach znajdziemy Kit Katy czekoladowe, w białej czekoladzie, o smaku masła orzechowego, karmelu czy cappuccino. Czymże jest jednak te kilka smaków w porównaniu z tym, co oferuje Japonia? Począwszy od Kit Katów o smaku banana czy ananasa, poprzez zieloną herbatę, ser camembert, aż po wasabi lub… ogórka. Istnieją także specjalne limitowane smaki i produkty dostępne tylko w określonych prefekturach. Od 2000 roku wyprodukowano ponad 200 różnych smaków! Warto wspomnieć, że w stolicy kraju otwarto sklep oferujący klientom… same Kit Katy. Od wyboru do koloru.

Hori – Corn Chocolate

To jeden z najpopularniejszych słodyczy z Hokkaido. Wyspa ta słynie z produkcji przepysznego mleka, które właśnie, poza kukurydzą, jest głównym składnikiem batonika. Z pewnością zaskoczy każdego fana słodyczy, będąc nie tylko smaczną, lecz również zdrową przekąską. O tym, jak bardzo uwielbiają je Japończycy, na pewno świadczy fakt, iż Hori Corn Chocolate zdobyło nagrodę Monde Selection Gold Medal. Szczególnym wyróżnieniem była także prestiżowa nagroda, Grand Top Medal, która przez 5 lat wędrowała właśnie do tej słynnej przekąski.

Shiroi Koibito

2186836577_c1dbef9c5d_b

(źródło: flickr, Yusuke Kawasaki)

Co przywożą jako omiyage Japończycy odwiedzający wyspę Hokkaido? To Shiroi Koibito, słynne ciasteczka z nadzieniem czekoladowym, dostępne w sprzedaży wyłącznie na tej wyspie. Od 1976 roku cieszą się niezwykłą popularnością. Czyżby to za sprawą ich nazwy „Biali kochankowie”? Pewnego dnia prezes firmy Ishiya odwiedził wyspę Rishiri. Tam największe wrażenie wywarła na nim góra Rishiri, która przywiodła mu na myśl masywy górskie w Szwajcarii. I tak oto, rozpoczynając produkcję ciasteczek w stylu europejskim, postanowił on uwiecznić wizerunek góry na opakowaniu.

Oprócz tych pyszności, w Japonii znajdziemy szeroki wybór słodyczy, których składnikiem jest sproszkowana herbata matcha. Mogą to być czekoladki z delikatnym nadzieniem, gumy do życia, czy też słynne Kit Katy. Nie można także zapomnieć o tych najbardziej tradycyjnych przekąskach, takich jak anpan, czyli słodka bułka z nadzieniem z fasoli azuki, czy taiyaki – popularne ciasteczka w kształcie ryby, również z azuki, choć mogą być wypełnione czekoladą czy serem.

Ikona wpisu (fot. flickr.com, cyclonebill)

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany