Co zaskakującego możemy zobaczyć na naszym talerzu??
NIC SIĘ NIE MARNUJE
Mięso kurczaka w chrupiącej panierce to przysmak, którego nie odmówi sobie większość z nas. Ale czy z równie wielkim apetytem zajadalibyście panierowane? kurze chrząstki? Albo kurczęcą skórę? Tego typu przekąski można znaleźć w większości japońskich pubów (izakaya), a na dodatek cieszą się one popularnością! No cóż, zawarty w chrząstkach kolagen jest w końcu dobry na stawy, więc może??
PRZYJEMNOŚĆ O WĄTPLIWYM ZAPACHU
?Natt?? jako nazwa potrawy brzmi dobrze, ale czy nadal chcielibyście spróbować, wiedząc, że to? sfermentowana soja? Cóż, nie można jej odmówić wartości odżywczych, ale zapach nie należy do najlepszych. Na dodatek jedzona pałeczkami ciągnie się niczym gorący ser na pizzy! Mimo to natt? jest bardzo popularną przekąską i można je kupić w większości sklepów typu konbini, gotowe do spożycia!
Ile elementów bent? (drugie śniadanie na wynos) poznajecie? (źródło: Julita Nyga)
RYBNA NIESPODZIANKA
Słysząc o narutomaki, fani jednego z najpopularniejszych na świecie anime nie będą pewnie zdziwieni. Mimo swojego kolorowego wyglądu i struktury, przypominającej bardziej żelka niż składnik zupy, narutomaki zrobione jest? z ryby. A konkretnie ze specjalnie przygotowanej pasty rybnej, formowanej następnie w twarde bloki i krojonej na kawałki, które można dorzucić na przykład do zupy typu ramen.
KOTLET (NIEOMAL) WEGETARIAŃSKI
Prosząc w Japonii o krokieta (????? ? wym. kuroketto) mamy duże szanse na otrzymanie czegoś, co wygląda może jak nasz panierowany kotlet, jednak w środku składa się głównie z ? ziemniaków, wymieszanych z mniejszą ilością mięsa. Cóż, skoro my jemy mięsno-ryżowe gołąbki, dlaczego Japończycy nie mieliby łączyć mięsa i ziemniaków? ;)
Natt? - mniam? (żródło: JD, flickr.com)
NA SUROWO TEŻ ZDROWO?
Polacy surowe jajka spożywają co najwyżej w postaci słodkiego kogla-mogla (któż nie pamięta tego smaku z dzieciństwa?), jednak w Japonii surowe lub półpłynne jajko stanowi częsty dodatek do ryżu ? i smakuje przy tym wyśmienicie (sprawdzone przez autorkę!), Japończycy nie obawiają się przy tym żadnych chorób, które mogłaby wywołać konsumpcja nieugotowanego jajka. Jak wierzą, ich sposób przygotowania takiej potrawy (jaki?? Trzeba zapytać kucharza!) eliminuje ryzyko zatrucia!
Zgłodnieliście? A może wręcz przeciwnie, odebrało Wam apetyt? Wbrew pozorom (czasem szokującym dla Europejczyków) japońska kuchnia znana jest powszechnie jako bardzo zdrowa, a skoro sami Japończycy należą do najdłużej żyjących ludzi świata, coś w tym musi być!
Ramen zwieńczony narutomaki (źródło: xio_olx, flickr.com)