Tłustych hamburgerów i wciąż niebezpiecznie rosnącej wagi? A może martwicie się o Waszą zanikającą kuchnię lokalną? Czyli nastał już odpowiedni czas, aby zaprosić Was na przepyszne, zdrowe przekąski rodem z babcinej chatki w stylu slow food! Tak, tak ? teraz role się odwróciły i pojawiła się mocno promująca się opozycja do dotychczas wszechwładnych fast foodów. A nasz obóz kulinarny https://voguetravel.pl/oboz-kulinarny-vogue-chef będzie tylko slow food, żeby jadło się długo i smacznie.
Zdrowe też może być smaczne, co to znaczy gotować powoli?
Gotowanie to przyjemność i dla kucharza i dla smakosza. Nie warto jej sobie odbierać, ale jak najczęściej przygotowywać zdrowe obiady dla całej rodziny rozkoszując się wspólnie spędzonym czasem. Kontemplowanie takich momentów powinno z czasem wejść nam w nawyk i stać się częścią codziennego życia.
Jedzenie ?slow?, czyli powoli, stało się ostatnio tak modne, że sporo dobrych restauracji podaje już takie zdrowe posiłki. Nie musimy codziennie gotować ? opcja dla zapracowanych. Przygotowanie prostej kanapki z ciemnego pieczywa z odpowiednimi składnikami ? zwłaszcza warzywami, jest również jakże wspaniałą alternatywą dla frytek i hot-doga i nie wymaga dużej pracy.
Śpiesz się powoli, delektuj się jedzeniem i czasem z przyjaciółmi
Ruch społeczny Slow Food powstał w celu ochrony tradycji kulinarnych różnych części świata. Nasza tradycyjna kuchnia jest szczególnie zagrożona w dobie powszechnego globalizmu, dlatego tak ważne jest kultywowanie i nie zapominanie o regionalnych, kulinarnych specjałach. Próbowanie i sięganie po nowości jest jak najbardziej kształcące, ale powinno się odbywać z równoczesnym propagowaniem swoich zasobów i skarbów kultury. Tego wszystkiego uczy nas ruch Slow Food. Na obozie kulinarnym na pewno dowiecie się więcej o zdrowym odżywianiu Slow food na start i ruszamy powoli!
Slow food, to częste spotkania przy stole z przyjaciółmi (fot. Kevin Krejci, flickr.com)